Τηλέφωνο εξυπηρέτησης 211 41 09 217 Δωρεάν μεταφορικά εντός Αττικής άνω των 120€Δωρεάν μεταφορικά στα Μαιευτήρια Αττικής

Τα οφέλη του μητρικού γάλακτος

Τα οφέλη του μητρικού γάλακτος
16 Φεβρουαρίου , 2016 manager
Τα οφέλη του μητρικού γάλακτος

Στο πρωτόγαλα έχουν εντοπιστεί διάφορα αντισώματα, τα οποία λειτουργούν ενάντια των βακτηρίων και των ιών. Τα αντισώματα αυτά περνούν στο νεογέννητο με το γάλα και είναι πολύ σημαντικά για την προστασία κατά των λοιμώξεων. Στη διάρκεια του θηλασμού η μητέρα έρχεται σε επαφή με βακτήρια και ιους.

Με τα ίδια ακριβώς στοιχεία έρχεται σε επαφή και το βρέφος, αφού ζει στο ίδιο περιβάλλον. Η μητέρα ανοσοποίειται εναντίον του παθογόνου περιβάλλοντος που περιβάλλει και το μικρό, έτσι παράγει αντισώματα τα οποία φθάνουν στο γάλα της και μεταφέρονται στο μωρό. Η μητέρα ενός νεογέννητου λοιπόν είναι ένα είδος «εργοστασίου» αντισωμάτων σε συνεχή λειτουργία, όπου ενημερώνεται άμεσα για το είδος της άμυνας που πρέπει να αποστείλει ανάλογα με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που εμφανίζονται κατά καιρούς.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το προστατευτικό σύστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα και εναντίον αλλεργιογόνων ουσιών. Η αμυντική δύναμη του μητρικού γάλακτος οφείλεται και σε πολλούς παράγοντες. Τα παιδάκια που θηλάζουν είναι λιγότερο ευάλωτα στις εντερικές λοιμώξεις σε σύγκριση με εκείνα που τρέφονται με τεχνητό γάλα.

Επιπλέον το μητρικό γάλα περιέχει πρωτεΐνες και λιπίδια με αντιφλεγμονώδη δράση.

Τέλος έχει αποδειχθεί η παρουσία στο μητρικό γάλα ειδικών προστατευτικών κυττάρων όπως τα λεμφοκύτταρα που προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία. Όλα αυτά είναι όσα μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά η έρευνα που συνεχίζεται ίσως ανακάλυψει και νέα χαρακτηριστικά του μητρικού γάλακτος που δεν είχαμε υποψιαστεί ότι υπάρχουν.